Átlag Józsi blogja

Vagy tévedek, vagy nem. De valamelyik tuti!

Blokkolják a mobilt a tüntetéseken?
Most kiderül, hova tűnik a térerő, mikor sokan skandálnak a téren.

tuntetes-torony.jpg

Az előző posztomban egy kormánypárti panel-kommentet veséztem ki, hogy miért is hülyeség hasonlítgatni a túlóratörvényt a német túlóra szabályokhoz. Akkor azt ígértem, hozok az ellenzéki oldalról is olyat, ami legalább ilyen kaliberű. Jöjjön hát a mobilblokkolás leple.

Amikor megy egy tüntetés, sok médium kivonul és élőzik, no és persze a helyszínen is sokan nézegetik telefonjukat. A nézők között természetesen megy a kommentharc, minden oldal a fizetett vagy csak simán lelkes komment-hadseregét mozgósítja, és hát egy ideje már tudjuk, hogy központilag meg is kapják, mit kell kopipésztelni.

Az egyik ilyen nagy kedvencem az ellenzéki oldalról, hogy amikor szakad az élő adás, akkor jön az "Orbán blokkolja a mobilt". El kell keserítsem azokat, akik ebben tényleg hisznek, ennél jóval egyszerűbb a magyarázat.

Képzeljük magunkat az általános iskola fizika órájára, ahol megkérdezi a tanár: melyik tartály ürül ki hamarabb? Amelyiknek vékony, vagy amelyiknek vastag csöve van? A válasz ugye a vastag, mert több vizet képes átereszteni. A mobil tornyok pont így működnek, nem végtelen a kapacitásuk.

 

Példa a mobil tornyok kapacitására

Tételezzük fel, állunk egy téren, oda belát egy ilyen torony, aminek a kapacitása mondjuk 1000 telefon készenlét, 300 egyidejű hívás, és mondjuk 500 folyamatos internet (a számok nem valósak, csak példa mind). Egy normál szép napon délután 2-kor 1 perc alatt átsétál a téren 100 ember, átgurul 50 autó, a téren laknak 50-en, és a tér parkjában üldögél 20 telefontulajdonos.

Ebből készenlét lesz alapvetően 70 telefon (lakók és parkban ülők), ők nem csak 1 percig foglalják a kapacitást. Ezekből mondjuk 50 a netet is állandóan használja, a maradék 20 wifizik otthon, vagy nem is használja egyáltalán.

Áthalad gyalogosan és autóval 150 készülék, ők 1 percig foglalják csak a torony kapacitását, azaz nem fogják számottevően leterhelni azt.

No de jön az esti tüntetés: ráakaszkodik mondjuk 10 újság/TV közvetíteni, nem kis mennyiséget megesznek a rendelkezésre álló kapacitásból (a közvetítés sokat fogyaszt, mintha több százan facebookoznának egyszerre). Erre még rájön mondjuk 2000 tüntető és ennyi, a torony le is akadt már a felénél. Mert ezek a készülékek az eddigi 50 állandó és 150 áthaladó helyére jönnek, és folyamatosan internetet esznek, vagy épp hívást bonyolítanak.

kepek/02-49.png

Kép: tankonyvtar.hu


Ha egy készülék, vagy tömeg mozgásban van, akkor jellemzően nem is szokott akadni egy közvetítés sem, mivel egy tornyot csak rövid ideig használnak az eszközök, 20-30 méter séta után már másikra csatlakozik át. Viszont ha egy helyben állunk, akkor nagy az esély arra, hogy folyamatosan ugyanazt foglaljuk le.

Ennyi az egész, a tüntetők tulajdonképpen saját maguk blokkolják a mobilt azzal, hogy sokan vannak egy helyen.

 

Mit tehetünk tüntetésen, hogy legyen net a közvetítéshez?

Ha te magad nem közvetítesz, kapcsold ki a netet a telefonon. De tényleg. Annak nem sok értelme van, hogy olvasod a Facsén, hogy előtted 1 méterre mi történik. Fotózz egyet, told fel a facséra, hogy ott vagy, aztán kapcsold le. Ha ismét kell, akkor kapcsold be addig, amíg használod. A folyamatos online jelenlét értelmetlen egy tüntetésen, foglalkozz azzal, amiért kimentél oda, így a médiának nagyobb esélye lesz arra, hogy a távoli vidékeken élőknek közvetítsen.

Ha pedig a tömeg másik végén lévőkkel akarsz chatelni, akkor számos Bluetooth vagy Wifi chat program van, ami közvetlenül kommunikál a telefonokkal mobilnet nélkül (pl.: FireChat).

A bejegyzés trackback címe:

https://atlagjozsi.blog.hu/api/trackback/id/tr2514556198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.12. 13:13:30

@Látens Inszinuáció:

"El tudja azt valaki képzelni, hogy pár ezer tüntető úgy leterheli az átjátszóállomást, hogy nincs térerő? Ez komoly? "

Először is csak a te hülye fejedben csökken a térerő. A térerő nem csökken.

"...vagyis pl.: 1 millió GSM-elfizető kiszolgálásához hozzávetőlegesen 35 000 - 40
000 beszédcsatorna szükséges."

És akkor a te hülye fejed szerint mind a 35-40 ezer beszédcsatorna a tüntikézés helyszínén van elhelyezve? Még a huszada sem.

A szolgáltató saját szuverén döntése alapján megteheti, hogy pl. a Forma 1-es futam helyszínére ideiglenes bázisállomásokat telepít. De egy pár órás tüntikézés folyamatosan változó helyszínére ugyan miért?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.01.12. 13:16:36

Nem igaz.

Zorbán diktátor blokkolja, mert retteg.

n3spr3ss0 2019.01.12. 13:40:42

@Comte de Gippaud: A nemzeti birkameneten pont ez a helyzet.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2019.01.12. 13:49:39

Egyszerűbb, ha visszatérsz a füstjelekre.
Az úgy is kéznél van!

Ma is mentek gecizni? 2019.01.12. 13:52:20

@maxval balcán bircaman: Ne felejtsd akkor már ki az oroszokat se! :D

Alick 2019.01.12. 13:58:26

Ha tényleg blokkolták volna, akkor se feltöltés, se élő közvetítés nem lett volna lehetséges, valójában csak volt némi ingadozás az egy főre jutó sávszélben.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.01.12. 14:07:38

Egy szépséghibája van az elmélkedésednek: a túlterhelésnek mi köze a térerőhöz???
Az egy dolog, hogy akadozik a szolgáltatás, de amikor térerő nincs, azt ismereteim szerint nem lehet a mobiltornyok terhelésére fogni...
No meg azt is kicsit nehezen tudom elhinni, hogy tüntetés közben valóban olyan tömeg mobilozik, ami már kiüti a tornyokat...
Ja, meg ugye amikor a tüntetők környékén lekapcsolták az utcai világítást, az is csak a tüntetők paranoiája volt, "központi propaganda", még véletlenül sem a szarházi hazaáruló kormány seggnyalóinak intézkedése???

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.01.12. 14:09:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: akkor tanulj meg olvasni, ostoba transzvesztita! Ezze indította húgyagyú józsi a posztját...

zotyabacsi 2019.01.12. 14:18:37

Kár a címbe belekötni, persze hogy nem a térerő tűnik el, de a cikk amúgy nagyon korrekten és logikusan magyarázza el mi történik.

Realista60 2019.01.12. 14:22:40

Akkor most tények: Ha van térerő, akkor mindenki fel tud csatlakozni az adótoronyhoz, az más dolog, hogy nincs olyan sávszélesség, ami az igényeket ki tudná elégíteni, ami gyakorlatilag, mivel van már 5 mobilszolgáltató, ezek össz kapacitásban ki tudnak szolgálni gyakorlatilag az összes szolgáltatással, legalább 150-200 ezer készüléket! A térerőt csak szándékosan lehet csökkenteni, ami azzal jár, hogy az adott adótorony hatáskörét csökkentik vele! Egyébként a komolyabb TV csatornák már nem interneten, hanem műholdon keresztül közvetítenek! Ezt egy jó barátom, szakember mondja!

droid_ 2019.01.12. 14:24:27

@Le a spammerekkel: aztan a te telefonod meg tudja-e jeleniteni kulon hibaval a kepernyon, hogy a) nincs mukodo bazistorony a kozelben b) nem sikerult valamelyik protokol kiepitese b1) hibas valaszok miatt b2) idotullepes miatt b3) egyeb hiba miatt? "nem mukodik", ennyi eleg a usernek, kb ezt is kapod a kepernyon ("nincs terero").

Ma is mentek gecizni? 2019.01.12. 14:25:03

@maxval balcán bircaman:
"Egyértelmű, hogy Zorbán mindezt orosz parancsra teszi, nem? "
Bocsánatot kérek, igazad van, ennek már egyértelműnek kellett volna lennie számomra.
Megyek is, és ezerszer leírom az O1G-t a hóba büntiből.

sinus67 2019.01.12. 14:26:18

Háténeztnemértem!
A fideszzombik lehülyézik a ballipsiket, mert nem képesek felfogni, hogy a tüntető tömeg mobiltelefonjai kitöltik a tornyok által biztosított keresztmetszetet és a zorbánra fogják, hogy blokkoltatja a mobilhálózatokat.
Ugyanezek az emberek máshol, párszáz tüntikézőről beszélnek!
Párszázan sima hétköznap is járnak egyszerre a Kossuth tér környékén és mégsem hal meg a mobilforgalom.

Mégiscsak sojezren tüntikéznek?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.01.12. 14:31:01

@Szél Bernadett börtönben van már?:

Az kevés.

Ha legalább százezren a homlokunkra tetováljuk, hogy o1g, akkor Zorbán lemond és Moszkvába szökik!

Legalább ennyit megtehetnél az észak-koreai rendszerű diktatúra bukásáért...

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.12. 14:36:13

@sinus67: a párszázas senkit nem érdeklő tüntetéseken köszöni szépen jól van a mobilhálózat is

Az ugye egyébként minden félhülyének megvan, hogy pl a fesztiválokon azért tudnak a sokezren mobilozni kis területen mert a szolgáltatók arra az időre mobil átjátszókat telepítenek ki nem pedig azért mert a mobilhálózat kapacitása végtelen?

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.12. 14:37:50

@Realista60: "mivel van már 5 mobilszolgáltató"

melyik ez az 5db saját hálózattal rendelkező lakossági mobilszolgáltató?

Comte de Gippaud 2019.01.12. 14:40:49

@Látens Inszinuáció:

"El tudja azt valaki képzelni, hogy pár ezer tüntető úgy leterheli az átjátszóállomást, hogy nincs térerő? Ez komoly? "

Ez a beszólásod önmagáért beszél. Tipikus ballibsi észjárás.

A térerő már attól csökkenhet, hogy több fogyasztó egyszerre "húzza le" az elektromágneses teret. Álltok egymás mellett, mögött, és mindegyik teló vámpírkodik úgymond az elektromágneses térerőn. (Próbáltam egyszerű lenni hogy értsd.)

A kommunikációs csatornáról meg annyit, hogy ha abból az egyébként szánalmasan kevés tüntizőből, akárcsak 100 ember elkezd Messengeren videohívást kezdeményezni, (ami jelentős sávszélességet igényel) miközben a sajtósok némelyike is nyomja, akkor ha egy cellának kell ezt kiszolgálnia, (a szokásos forgalom mellett persze) akkor mekkora sávszélesség fog jutni egy felhasználóra ?
Töredéke annak, amit egyébként a hálózat tudna. (Nagyjából elosztva persze az összes a cellában lévő mobil között.)
Óriási a különbség ugyanis aközött, hogy valaki SMS-t küld, ami jó esetben alig több bájt információ, mint ahány betűből áll az SMS, vagy valaki Videoközvetít a messengeren ami másodpercenként több megabájt (csak példa, lehet hogy ennél több) adatforgalommal jár.

Realista60 2019.01.12. 14:42:35

@Viszlát és kösz a halakat: T-COM, TELENOR, VODAFON, UPC, a TESCO, és LICL (31.-es körzet).

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.12. 14:47:48

@Realista60: akkor megismétlem a kérdést

"melyik ez az 5db SAJÁT hálózattal rendelkező lakossági mobilszolgáltató?"

sinus67 2019.01.12. 14:49:28

@Viszlát és kösz a halakat:
Mondd csak! Értetted is amit írtam, vagy csak olvastad?
Mert egyébként minden félhülye tudja amit írtál, ráadásul előtted Kovács Józsefné már ugyanezt leírta, csak Forma-1 esettanulmánnyal!
De nyugi! Nem csak a mobilhálózat kapacitása véges!

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.12. 14:54:59

@sinus67: szerintem te nem értetted amit én irtam

de ebben semmi meglepő, nem ti vagytok az értelem emberi ezt már ezerszer bemutattátok.

Comte de Gippaud 2019.01.12. 14:56:17

@Realista60:

"UPC, a TESCO, és LICL"

Ők a telekom, vagy telenor, vagy vodafon hálózatát használják úgy tudom.

Szabványok 2019.01.12. 15:04:48

@Realista60:
UPC-s vagyok és a UPC a Vodafon hálózatát használja. Le van írva a tájékoztatójukban, továbbá tapasztalom.
A többiekről sem tudom elképzelni, hogy országos lefedettségű hálózatot építettek volna ki. Nem olyan olcsó az! Sem műszakilag, sem az engedélyek és akkor még ott vannak a brutális frekvenciadíjak.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.12. 15:05:43

@Comte de Gippaud: a UPC és tesco az Voda a Lidl meg Telekom hálót használ. Ráadásul a Telekom és Telenor megosztja egymással a B20 LTE hálózatát szóval ha valahol túlterhelődik a B20as telekom ott a telenor B20 se fog menni mert ugyanaz a hálózat.

Comte de Gippaud 2019.01.12. 15:07:44

@Viszlát és kösz a halakat:

Pontosan. De ezt a CEU-n végzett zseniknek hiába magyarázod, O1G a hibás, és kész.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.12. 15:10:38

mellesleg a teszkómibil 2016-ban meg is szűnt, az ügyfelek vodások lettek simcsere nélkül.

Comte de Gippaud 2019.01.12. 15:12:40

Egyébként látni lehetett a tüntetésekről készült videókon, hogy a politikusok mellett még sokaknak ott volt a kezében a mobil, nyelvüket kidugva (koncentráció kérem) videóztak. Gondolom ezeknek egy része online tolta.
Nem csoda, hogy hogy a hálózat besatuzott.

Comte de Gippaud 2019.01.12. 15:22:50

@Látens Inszinuáció:

Ja ! Ez a kedvencem.

"Más.
Egyébként a poszter csak egy kicsit csúsztat, ráadásul nem is távközlési szakember, így hadovál összevissza légből kapott számokkal operálva."

Hát figyelj, csak szólok, a posztíró csak nektek akart segíteni.
Rágd át még egyszer a posztot.

Nyers Fa 2019.01.12. 15:42:51

@Comte de Gippaud: ne haragudj, de hülyeséget írsz. Az elektromágneses teret nem lehet lehúzni vagy megvámpírkodni. A te logikád szerint, ha sokan hallgatnak egy rádió adót, akkor a hullámok előbb-utóbb elfogynak és lesz akinek nem jut?
Az adó-vevő tornyoknak van egy véges kapacitásuk, egy áteresztő képességük. Mint otthon a wi-fi reutered, ha csak négyen vagytok rácsatlakozva, akkor hasít, de ha huszan, akkor csak döcög, de lehet, hogy be is áll.

Realista60 2019.01.12. 15:50:37

@Viszlát és kösz a halakat: Elnézést, akkor csak 3 szolgáltató maradt, de a tény még tény marad, hogy a térerő gyakorlatilag nem a sávszélességet korlátozza, hanem azt, hány kilométeres körzetben lehet elérni a tornyot. Vagyis, ha a térerő kicsi, akkor csak pl. 1km,-en belül lehet kommunikálni vele, ha nagyobb, akkor 3 km.-en belül lehet elérni! Ez az érték műszaki, vagy időjárásból kifolyólag változhat, de ezt szándékosan is le lehet csökkenteni! Én csak ennyit akartam mondani! Azzal sem lehet vitatkozni, hogy 1 torony képes kommunikálni egyszerre 25-30 ezer készülékkel minden gond nélkül és mindenki a saját szolgáltatójának a tornyával kommunikált. Mennyien is voltak a tüntetésen? Hogy-hogy nem volt térerő? Mihelyst vége volt a tüntetésnek, rögtön volt térerő! Szeretném még annak a élőselejt halmaznak megüzenni, (az észlény Bayer.t idézve) aki "tüncizik" és nincs egy értelmes hozzászólása, hogy tanuljon meg értelmesen beszélni, mert az ő stílusában, nagy kár, hogy az anyucija a punciján keresztül világocskára fialgatta és kár, hogy a punci akkor nem volt icike-picike szecskavágócska. Nagyon nagy károcska! Ez az én véleményecském!

Visceroid 2019.01.12. 15:56:40

Ha még le is blokkolják az adott cellához tartozó tornyokat, az sem Fidesz-találmány. Ugye Gyurcsányék csinálták először 2006-ban.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.12. 16:23:15

@Realista60: "Elnézést, akkor csak 3 szolgáltató maradt" soha nem volt több, szoval nem "maradt"

"Én csak ennyit akartam mondani! " ezzel se sokra megy a nemzetgazdaság, persze hogy lehet a tornyokon állitani a térerőt de nem fog nekiállni se a telekom se a telenor se a vodafone bázisállomásokat átállitgatni egy órás tüntetés kedvéért.

"Azzal sem lehet vitatkozni, hogy 1 torony képes kommunikálni egyszerre 25-30 ezer készülékkel minden gond nélkül"

kommunikálni tudhat, de ettől még nem lesz neki sávszélessége sokszáz hd/fhd/4k stream felöltését kiszolgálni ami az egyszeri juzernen annyit jelent: "nem megy a net o1g lekapcsolta"

Ma is mentek gecizni? 2019.01.12. 16:23:28

Egyébként 2G, 3G, 4G hálózatot ismernek a mobilok, a 01G-t nem, lehet ez volt a baj.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.12. 16:26:34

@Realista60: egyébként városon belül nem km-ben hanem százméterben mérik egy-egy bázisállomás "hatótávolságát"

Fel kellene fogni, hogy az a hálózat ami X felhasználó kiszolgálására ven felkészitve az 1000*X felhasználótól villámgyorsan letérdel.

droid_ 2019.01.12. 16:29:03

@Realista60: eppenseggel korlatozza azt is. ha gyenge az atviteli csatorna, sok lesz az atviteli hiba, sok a csomagujrakuldes, a hasznalhato saveszelesseg csokken.

@Nyers Fa: ebben a formaban valoszinuleg tenyleg lehet igy minositeni a gondolatot, de azert letezik energiamegmaradas is. egy vevo valoban elvesz energiat. regen tanultam fizikat, nem is foglalkozok ezzel, de ha nem venne el energiat, nem mukodne a klasszikus transzformator se, ugye?

lujo1111 2019.01.12. 16:47:27

@Comte de Gippaud: azért ne felejtkezz meg a jobboldali mantráról, külföldi, izraeli rendőrök verték a tüntetőket

lujo1111 2019.01.12. 16:49:28

@Comte de Gippaud: azért ne felejtkezz meg a 2006-os jobboldali mantráról, külföldi, izraeli rendőrök verték a tüntetőket

atlagjozsi 2019.01.12. 16:56:08

No ma megkaptam, hogy fikusz bérenc vagyok, 4 napja megkaptam, hogy balliba :D
Ez jár, ha az ember pártatlanul, mindkét oldalt bírálja. Erről viszont eszembe jutott egy jó játék, a következő posztomat annak fogom szentelni.

A fenti cikk amúgy konyhanyelven van írva, ha ennél jobban szakmáznék, el sem olvastátok volna. Igen, sok fogalom (térerő, sávszél, stb.) nem a szakszerű kontextusban lett használva, hanem úgy, ahogy a köznyelv használja (ha szakmaian írom, akkor csak egy szűk réteg fogjja megérteni). A cím meg nyilván hatásvadász, hogy elolvasd (vállalom, hogy tudatosan kattintásvadász).

Mindenkinek további kellemes estét és hétvégét kívánok!

Ma is mentek gecizni? 2019.01.12. 18:04:39

@atlagjozsi: Mindig meg fogod kapni, hogy fideszbérenc vagy, ha az igazat próbálod leírni. Hozzá kell szoknod.

telkoe 2019.01.12. 18:17:37

@Measurer: Eleg sok butasagot hordtak ebben ossze hogy eladjak a csoda - appjukat. A hivatalos lehallgatas biztositasa a szolgaltatok torvenyi kotelessege (nem csak a patasorban Magyarorszagon, de halado nyugati demokraciakban is), ezt ugy koteles a szolgaltato megvalositani, hogy a felhasznalo ne tudja eszrevenni. Az AVO es a kadarkomcsi III/III hatosagok idejen volt, amikor behallatszott a joelvtars az analog lehallgatasba.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.01.12. 18:22:12

@Szél Bernadett börtönben van már?: azért egy tetű fotelnyilas, ilyen nicken szerintem ne ugasson e témában!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.01.12. 18:23:41

@atlagjozsi: de konyhanyelven sem kell hülyeséget írni, vagy ha arra utalsz, hogy mások hogyan használják, akkor minimum, hogy idézőjelbe teszed, mert nem mindegy, hogy elment a térerő vagy "elment a térerő".
Vagy utalva a fideSSes söpredékre: nem mindegy, hogy magyar vagy "magyar"...

sinus67 2019.01.12. 18:38:52

@Viszlát és kösz a halakat:
Nem tudom ki az a mi? Én én vagyok!
Azonban a fideszzombikhoz címeztem! Látom, mivel reagaltál, tartozol egy bizonyos csoportba!

De azt is látom, hogy nem fogtad fel! Nem a mobilhálózatok és mobiltelefonok technikai részleteit ecseteltem!
Te meg felhozod, hogy mit kell tudni a félhülyéknek a mobilhálózatokról a fesztiválok esetében.
Nos, most hogy kiokosítottad a félhülyék tudásáról a nagyérdeműt, remélem vágod, hogy a fentebbi hozzászólásomnak mi volt a lényege!
Ha nem, akkor sajnálom, de a korrepetálásnak vége!
Mert szerintem a felhülyek is megértették, amit fentebb írtam!

horvathviteztamas 2019.01.12. 18:56:32

A gyíkemberek blokkolják a mobilokat, mert annyira gonoszak, hogy a AVIKTORt támogatják suttyomban...

atlagjozsi 2019.01.12. 19:09:17

@Szél Bernadett börtönben van már?: Mert a baloldalnak nincs igaza soha? Az előző posztomban a jelenlegi fordítottját tárgyaltam, ott a baloldal részéről van igazság.
Nincs olyan, hogy csak az egyik oldalnak van igaza, minden kormány hozott pozitív és negatív döntéseket ugyanúgy. Például a jelenlegi kormány előszeretettel kampányol a nyugdíjprémiummal, amit még Bajnaiék hoztak be (és esze ágában nincs Orbánnak kivezetni, mert az alapötlet jó). Másik oldalról pedig a jelenlegi kormány családi adókedvezményei is jó elképzelések, ezt kár lenne vitatni.
Tehát azt konstans kijelenteni, hogy csak itt vagy ott van igazság, szerintem erőteljes demagógia.

atlagjozsi 2019.01.12. 19:10:18

@Le a spammerekkel: igen, az idézőjel ez esetben helytálló lett volna (vagy zárójelesen megjegyezni, hogy valójában az adott fogalomnak mi a neve). Köszönöm az észrevételt!

rnz 2019.01.12. 20:06:58

A szar időt is a zorbán intézte, nehogymá' ne fázzanak!
Édes istenem, van baj. :D

Dezsike 2019.01.12. 21:05:47

Tiszta vizet öntök a pohárba, mert úgy látom itt sokan nem értik, hogy hogyan működik a mobiltelefon. Van ugye a torony és a készülék, ami kommunikál egymással rádióhullámokkal. De ez két irányú kommunikáció. Hívásnál ugye mindketten beszélhettek akár egyszerre is, a net is kétirányú dolog, azaz te is küldesz adatot és a torony is neked. Minden toronynak van egy frekvenciatartománya amiben működik, ennek egy nagyobb része letöltésre megy, kisebb része feltöltésre, így kialakul egy letöltési és feltöltési sávszélesség. Ezen osztozik mindenki aki az adott toronyra kapcsolódik. Ha egy helyen sokan élőznek az eleve szűkebb feltöltési sávot kinyírja, így lefelé is szar lesz a net a TCP működéséből fakadóan (legalábbis 4G-n, mert az tisztán TCP/IP alapú, korábbi hálózatokon más hókuszpókusz is van ami szintén lassító tényező). A torony ráadásul a hívást priorizálja a net felett, így ha egy minimális szabad kapacitás keletkezik a hívás felépül, a net nem fog.

Látens Inszinuáció 2019.01.12. 21:11:56

@Comte de Gippaud:

Először is:

Ballibsi a kedves mama.
Ha vennéd a fáradtságot, és utánam olvasnál - ahogy én megtettem a te esetedben -,
akkor tudhatnád, hogy minden vagyok, csak ballibsi nem.
(Abba már bele sem megyek, hogy olyan politikai nézet, hogy "ballibsi" nincs.)

Másodszor. Ha elolvastad volna értelmesen a szerző írását, talán értenéd is, amiről írtam. Na még egyszer.

A szerző LÉGBŐL KAPOTT számokkal operál, tehát CSÚSZTAT.
Azaz leír valami TÉNYKÉNT - ami nem igaz -, és ebből von le következtetést, ami természetesen így, ilyenformán alapból HIBÁS.
Én megint vettem a fáradtságot, és utánanéztem a bázis-, illetve átjátszó állomások működésének, illetve a kapacitásuknak. Tedd ezt te is, a gugli a barátod. Ha én megtaláltam, talán neked is sikerül.
Annyit segítségül megadnék, hogy a Parlament környékén több külföldi nagykövetség és bank is van, amelynek a lakóházakkal együttvéve is több száz ilyen átjátszó-, illetve bázisállomás van.
Illetve még egy adattal is szolgálnék neked.

2015. szilveszter éjjelén Budapesten csak a 23.45; és 2016.01. 00.15 között lépte túl a 7.000.000 milliós felső HATÁRÉRTÉKET - ekkor 9 millió volt a hívások száma.

Ebből világosan következik, hogy egy pár ezres tüntetés NEM KÉPES leterhelni egy mobilhálózatot.

Harmadszor.
"Háttal" nem kezdünk mondatot.

Ennyi.

Látens Inszinuáció 2019.01.12. 21:12:48

@Comte de Gippaud:

Először is:

Ballibsi a kedves mama.
Ha vennéd a fáradtságot, és utánam olvasnál - ahogy én megtettem a te esetedben -,
akkor tudhatnád, hogy minden vagyok, csak ballibsi nem.
(Abba már bele sem megyek, hogy olyan politikai nézet, hogy "ballibsi" nincs.)

Másodszor. Ha elolvastad volna értelmesen a szerző írását, talán értenéd is, amiről írtam. Na még egyszer.

A szerző LÉGBŐL KAPOTT számokkal operál, tehát CSÚSZTAT.
Azaz leír valami TÉNYKÉNT - ami nem igaz -, és ebből von le következtetést, ami természetesen így, ilyenformán alapból HIBÁS.
Én megint vettem a fáradtságot, és utánanéztem a bázis-, illetve átjátszó állomások működésének, illetve a kapacitásuknak. Tedd ezt te is, a gugli a barátod. Ha én megtaláltam, talán neked is sikerül.
Annyit segítségül megadnék, hogy a Parlament környékén több külföldi nagykövetség és bank is van, amelynek a lakóházakkal együttvéve is több száz ilyen átjátszó-, illetve bázisállomás van.
Illetve még egy adattal is szolgálnék neked.

2015. szilveszter éjjelén Budapesten csak a 23.45; és 2016.01. 00.15 között lépte túl a 7.000.000 milliós felső HATÁRÉRTÉKET - ekkor 9 millió volt a hívások száma.

Ebből világosan következik, hogy egy pár ezres tüntetés NEM KÉPES leterhelni egy mobilhálózatot.

Harmadszor.
"Háttal" nem kezdünk mondatot.

Ennyi.

Látens Inszinuáció 2019.01.12. 21:18:53

@Le a spammerekkel:

"akkor tanulj meg olvasni, ostoba transzvesztita! Ezze indította húgyagyú józsi a posztját..."

Hagyd! Őt is csak a kolomp irányítja.

droid_ 2019.01.12. 21:46:33

@Látens Inszinuáció: nem hanghivasokrol van szo. mondjuk nem is tudom, ki panaszkodott, ami alapja lehet a posztnak, en olyat talaltam, hogy panaszkodtak a tuntetok, mert sokan probaltak a helyszinen telefonon nezni az ellenzeki "elozest" a tv szekhazbol es akadozott vagy nem ment. nahat...

@Dezsike:
kicsit off mar, de a tcp-t en erosen ketlem. lte protokol stack definicioja ip-ig tart eszerint: www.tutorialspoint.com/lte/lte_protocol_stack_layers.htm , felette gondolom alkalmazasfuggo.

ember100 2019.01.12. 21:52:50

Helló !

Igen valamit el kellene dönteni a fityesztrolloknak ebben a témában .
1. Kevesen voltak a tüntetésen - akkor miért "ment el " a térerő, mobilnet .
2. Sokan voltak :) - hazudoznak ahogy az érdekük kívánja . (tudom Észak Koreában is hazudnak a zembereknek )
3. Miért ment a közvilágítás ?

ember100 2019.01.12. 22:26:10

Helló !

Pl. Érden , Pécsett :)

taecleau 2019.01.12. 22:26:16

Ha nem értesz valamihez, ne írj róla inkább! A térerőhöz (kisugárzott teljesítmény) semmi köze nincs az adott területen elhelyezkedő vevőkészülékek számának.

Quadanium 2019.01.12. 22:26:23

@ember100: kevesen, es egyre kevesebben. A kozvilagitas meg azert lett lekapcsolva hogy jobb kepeket, videokat keszitsenek a tuntetok es dronokrol vilagito telefonokat fotozni is jobb sotetben. :)

droid_ 2019.01.12. 22:31:44

@ember100: nem volt terero ezeken a helyeken?

Laciiiii55 2019.01.12. 22:42:00

@droid_: facebook még tcp. Mielött a Youtube átállt quicre a forgalom 99%ban tcp volt.

droid_ 2019.01.12. 23:01:20

@Laciiiii55: kosz, erdekes a quic. es akkor eszerint is, az lte nem tcp/ip, hanem ip felett valami.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.01.13. 00:01:36

es ezt igy most hogy?
?
ezt kajak.meg kell magyarázni a sok romkocsmas bőccsésznek?
nemár...bmeg visitok röhögve...

Ellenzéki Tüntető 2019.01.13. 02:08:15

@Látens Inszinuáció: "Harmadszor.
"Háttal" nem kezdünk mondatot."

Te is azzal kezdted, itt ni:
"Háttal" nem kezdünk mondatot."

másrészt meg ez faszság, nincs ilyen szabály, kisiskolás beidegződés.

www.nyest.hu/hirek/hattal-kezdjuk-a-mondatot

midnightcoder2 2019.01.13. 09:48:34

Azért örömmel látom, hogy a laposföldhívő társaság helyzete nem reménytelen idehaza sem. Az intellektus és a felkészültség itt is megvan ahhoz, hogy a nép egy része elfogadja az elméletet, csak itt az kell mondani nekik, hogy a Zorbán azt mondta, hogy a föld gömbölyű!

atlagjozsi 2019.01.13. 09:49:50

@taecleau: a térerő szó egyedül a címben szerepel, a cikkben nem. A cím felvállaltan hatásvadász. Az átlagembert ha megkérdezed, hogy mi van, ha nincs net a telefonján, 10-ből 9 azt mondja, hogy nincs térerő. Ha most nekiállok szakmai értekezést írni olyan címmel, ami megállja a helyét, el se olvassa. Próbáld meg kérlek ne szakmai alapon nézni , hanem úgy, hogy ezt még Bözsenéni is megérti a szomszédból.

atlagjozsi 2019.01.13. 09:53:39

@Dezsike: És az olvasók 80% már a második mondatodat se olvasta el, ha meg mégis, a legtöbbjük meg se értette. Az emberek nagy része a facsén képet néz, kevesen olvasnak el pár mondatnál többet. Ha meg mégis, akkor annak a cikknek bulváros a stílusa. Ez a helyzet ma sajnos.

midnightcoder2 2019.01.13. 10:01:00

@Látens Inszinuáció: Egy mobiltelefon bázisállomás egyszerre max. 8 telefonnal tudja tartani a kétirányú kapcsolatot.

"Az előfizetők számának rohamos növekedése miatt egyre több egyidejű beszélgetést kell kiszolgálni. Ez csak úgy lehetséges, hogy a tervezők egyre kisebb hatósugarú bázisállomásokat terveznek, abból a célból, hogy a rádiófrekvenciás csatornákat távolabbi cellákban ismét fel lehessen használni. Több előfizető kiszolgálása csak több bázisállomás rendszerbe állításával lehetséges. Átlagos forgalmi sűrűségű területeken minden 1000 - 1500 új előfizető re új bázisállomást szükséges telepíteni."

Mit is jelent ez ? Több dolgot is. Egyrészt, hogy minél több bázisállomást telepítenek, azok teljesítménye annál kisebb, különben zavarnák egymást. Ego hiába van a parlament belsejében sok bázisállomás, attól száz méterre már nem biztos hogy ebből túl sokat érzékelsz. Másrészt, 1500 userre számolnak folyamatosan 8 beszélgető telefont. És a beszélgetés sokkal kisebb sávszélesség mint egy videó... Amit persze nyilván nem a retek klub generál mert ők tényleg nem mobilneten vannak, hanem a Hülye Pistike aki megmutatja anyuciknak hogy ő milyen menő forradalmár.

midnightcoder2 2019.01.13. 10:05:11

Amúgy ha én ezzel akarnám zavarni a tüntikézést, inkább mobiltelefon zavaró cuccot vinnék. Mert hogy ilyen tényleg létezik, olyan helyeken ahol nem akarják hogy valaki mobilozzon, Pl. színházak most is alkalmazzák. Elvileg ennek nem kell zárt tér, így ha valaki ilyet akar akkor elég egy o1g feliratú nejlonzacsiba becsomagolnia egy ilyet, és pár száz méteren belül senki nem fog mobilozni. Pár ilyen és mindenki szopik a tüntikén.
De őszintén szólva, Orbánékból nem nézek ki ennyi kreativitást.

birka menet 2019.01.13. 10:24:10

@Comte de Gippaud:

A sok orbán farokszopó retardáltnak hiába magyarázod, ők továbbra is abban hisznek, hogy SOROS, MIGRÁNS, BRÜSSZEL, CHEMTRAIL.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.13. 10:43:45

@Látens Inszinuáció: "2015. szilveszter éjjelén Budapesten csak a 23.45; és 2016.01. 00.15 között lépte túl a 7.000.000 milliós felső HATÁRÉRTÉKET - ekkor 9 millió volt a hívások száma. "

ebben csak az a porbléma, hogy budapestet nem 3 bázisállomás látja el mig egy tüntetést területét kb annyi és a beszédhivás sávszélességigénye semmi a streaminghez képest.

langesz 2019.01.13. 10:56:40

A szolgáltatóknak vannak mobil eszközeik arra, hogy ezen a problémán segítsenek. Közepes teherautók, kitolható árbócon antennákkal, amiket elküldenek pl. a VOLT fesztivál területe közelébe vagy a Forma1-hez, mert az ottani bázisállomásokhoz kapcsolódó cellák nem tudják kiszolgálni az igényeket. (Vagy ha a partizánok felrobbantanak néhányat a 10.emelet tetején:)
Ezekkel a mozgatható központokkal kapcsolódnak 1-2 üvegszálhoz és kész, meg van duplázva a kapacitás.
Senkinek nem éri meg 300 vagy 3000 sétálgató embert követni, -ahogy vonulgatnak a városban- hogy mindenki egyszerre tudjon "élőzni".

Comte de Gippaud 2019.01.13. 11:09:12

@Látens Inszinuáció:

Tudod mit ? Győztél.
Hát, akkor sok sikert, az ellenzéki tüntetéseken beszélj rá nyugodtan másokat is, a videoközvetítésekre. Hajrá.

Comte de Gippaud 2019.01.13. 11:11:59

@birka menet:

"A sok orbán farokszopó retardáltnak hiába magyarázod, ők továbbra is abban hisznek, hogy SOROS, MIGRÁNS, BRÜSSZEL, CHEMTRAIL."

Hát ha neked ez megnyugtató, csak higyj ebben, meg ágika ajtós sérülésében.
Csak így tovább.

Comte de Gippaud 2019.01.13. 11:14:32

@langesz:

"Ezekkel a mozgatható központokkal kapcsolódnak 1-2 üvegszálhoz és kész, meg van duplázva a kapacitás.
Senkinek nem éri meg 300 vagy 3000 sétálgató embert követni, -ahogy vonulgatnak a városban- hogy mindenki egyszerre tudjon "élőzni"."

Hiába magyarázod ezeknek. O1G letiltotta a mobilnetjüket és kész.

Comte de Gippaud 2019.01.13. 11:20:58

Egyébként a jó hangminőségű beszélgetés sem tud mindig működni, standard viszonyok között sem, holott az is sokkal kevesebb adatforgalommal jár, mint egy video közvetítés.
Mégis, ha sokan telefonálnak egy adott helyen, mindjárt korlátoz a rendszer.

dr utcai arcos 2019.01.13. 12:03:04

@Comte de Gippaud: nektek meg hiába mondják, hogy húzzátok ki a fejeteket a gazdátok segggből, mert csakazorbán...

egyszerű vállalkozó 2019.01.13. 13:28:10

@taecleau: Mondjuk ez tévedés. A torony nem végtelen számú eszközt tud kiszolgálni, csak egy átlagos számút. Hiába van térerő, ha nincs szabad keresztmetszet (sávszélesség).

birka menet 2019.01.13. 13:47:48

@Comte de Gippaud:

ti fideszbirkák még ahhoz is túl hülyék vagytok hogy megértsétek, hogy amikor a retardált SOROS MIGRÁNS BRÜSSZEL összesesküvés hívőkről van szó, akkor rólatok retardált fidesz hívőkről van szó.

birka menet 2019.01.13. 13:50:15

@Viszlát és kösz a halakat:

az Orbanizmus arról szól, hogy az ostoba fideszes hívő ki ne merje dugni a fejét Orbán seggéből, mert akkor meglátja a teljesen más valóságot. És akkor jön a diktátor menekülése.
Úgyhogy a kolléga hsz-a tökéletesen szakmai volt.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.13. 14:20:54

@birka menet: onnan lehet felismerni az ellenzéki agyhalottat, hogy bármilyen témában kizárólag orbánozásra képes. Egy rétesrecept posztja alatt se képes másra mint fideszeshívőzni, o1gzni és diktátorozni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.01.13. 16:45:33

@Viszlát és kösz a halakat: mondja ezt az a birka vagy gerinctelen gazember bűntárs, aki derékig eltűt az orbáni segglyukban.

dr utcai arcos 2019.01.13. 20:21:08

@Viszlát és kösz a halakat: Segítek:" A sok ballibsi retardáltnak hiába magyarázod, ők továbbra is abban hisznek, hogy ZORBÁNBLOKKOLJAANETET." Szívesen.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.14. 14:36:13

szar lehet 1 biten ábrázolt világban élni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.14. 15:46:40

@Realista60:

"Ha van térerő, akkor mindenki fel tud csatlakozni az adótoronyhoz, az más dolog, hogy nincs olyan sávszélesség, ami az igényeket ki tudná elégíteni"

Tévedsz. Egy-egy adótorony csak korlátozott számú készüléket képes kiszolgálni. És az ország összes adótornya nem a tüntikézők útvonalát követi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.14. 15:56:23

@Szabványok:

Tudtommal a Digi kezdi vagy már el is kezdte a saját hálózat kiépítését, de még nagyon messze vannak a késztől.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.14. 16:03:47

@Nyers Fa:

"Az elektromágneses teret nem lehet lehúzni vagy megvámpírkodni."

Elméletileg lehet, hiszen minden telefon valami minimális mennyiségű teljesítményt vesz ki az em. térből, de ennek hatása észrevehetetlen.

Főleg VHF tv-antennáknál azonban már műszeresen kimutatható, hogy két egymáshoz nagyon közeli antenna lerontja egymást, hiszen egyrészt itt az antennák közötti távolság és a hullámhossz aránya kisebb, másrészt egy sokelemes Yagi-antenna nyeresége sokkal nagyobb, mint egy mobiltelefon antenájáé.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.16. 14:29:03

@Nyers Fa: "Az elektromágneses teret nem lehet lehúzni vagy megvámpírkodni."

emiatt nem működnek a wireless töltők

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.16. 16:41:40

@Viszlát és kösz a halakat:

"emiatt nem működnek a wireless töltők"

A wireless töltők többsége egyszerű induktív csatolással (hangolt rezonáns rezgőkör vagy egyszerű tekercs) működik, ezért is kicsi a hatótávolságuk. Az ennél kissé nagyobb távolságon - 1-2 méter - is működő energiaátvitellel kapcsolatban olvass utána a near field és far field, ezen belül is a reactive near field fogalmának.

A reactive near field-en belül energiát tudsz kicsatolni az adóból. A far field távolságában azonban ez már nem működik, csak az adóantennáról "leszakadt" hullámok energiáját veheted ki, vagyis nem igazán jó hatásfokkal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.16. 16:54:27

Régebben publikáltak olyan kapcsolásokat, amelyekben a kis teljesítményű középhullámú rádió működéséhez szükséges elektromos energiát az adó (Lakihegy, később Paks) rádióhullámaiból nyerték ki - hozzátéve, hogy az ilyen kapcsolások megépítése tilos, csak érdekességképpen tiszik közzé. Az adótól nem túl messze kis hangszórót is képesek voltak működtetni.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.16. 19:23:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem kellett ahhoz túl közel lenni, kiskoromban sokan szórakoztak valami minimáláramkör (sdacc / kb volt benne 2 dióda vagy valami hasonló komplexitásu cucc volt garantáltan elem nélkül) +fülhallgató összeállitással amit csak hozzá kellett nyomni a radiátorhoz és szólt is a rádió. Több km-re a helyi városi adótól, lakitelektől meg 100-ra

Átlag Józsi blogja

Egyszerűen fogalmazva, mint a faék. De tudom, hogy úgy is belekötnek, szóval én biztosan jól fogok szórakozni.

Friss topikok

  • Gerardus A. Lodewijk: @atlagjozsi: "A vita viszont nem egyenlő azzal, hogy alpári módon csak mocskolódnak, egymást ismer... (2019.01.20. 19:55) Gyalázatos komment-kultúra
  • Viszlát és kösz a halakat: @Kovacs Nocraft Jozsefne: nem kellett ahhoz túl közel lenni, kiskoromban sokan szórakoztak valami ... (2019.01.16. 19:23) Blokkolják a mobilt a tüntetéseken?
  • rdos: Kicsivel több mint négyszeres az átlag. :-( Híjjuk vissza a Kaisert. :-) Német vagy osztrák? Innen... (2019.01.16. 17:41) Ne hisztizz, a németeknél 416 óra

Archívum